راههای پیشگیری از بیماری آلزایمر

کتر اکرم فرهادی اظهار کرد: بیماری آلزایمر یک بیماری تحلیل برنده است و مغز به تدریج مسیر زوال را طی خواهد کرد و به دنبال آن علائم بالینی از نشانه های اولیه به سمت نشانه های شدیدتر و اختلالات رفتاری و شناختی حادتر  پیش می رود.

عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی بوشهر در ادامه گفت: وجود تفاوت‌های فردی و پیشینه افراد و حتی نوع جنسیت( زنان بیشتر در معرض آلزایمر هستند) در بروز نوع علائم تا حدی نقش ایفا می‌کنند. علائمی همچون اختلال در حافظه کوتاه مدت،  اختلال در تکلم (پرسیدن های مکرر)، گم کردن زمان، اشتباه در کارهای روزمره(مانند آشپزی،‌ تعمیر وسایل ساده، رفت و آمد و...)، گم شدن در مکان های آشنا، تعلل در تصمیم گیری و... نشانه های اولیه بروز بیماری آلزایمر است.

متخصص سلامت سالمندان با اشاره به اینکه در مراحل پیشرفته این بیماری فرد وابستگی شدیدی به اطرافیان پیدا می کند گفت: علاوه بر وابستگی و ناکارآمدی در فعالیت ها شخصی، فرد در خوردن غذا، تشخیص نزدیکان و خانواده، حرف زدن و درک آنچه که در اطرافش رخ می دهد و... دچار مشکل می شود.

دکتر فرهادی بیان داشت: بیمار مبتلا به آلزایمر را نباید در قامت بیمار روحی و روانی دید، کاری که متاسفانه رسانه های ما به دفعات تکرار می کنند. فیلم هایی با موضوع آلزایمرتولید می شود ، که به اشتباه حالت رفتاری شخصیت فیلم را  به شکل یک بیمار روانی نمایش می دهد، .  هر چند که همان بیماری روحی و روانی را نیز نباید بصورت منفی نشان داد و این بار منفی باید برداشته شود.

فرهادی با بیان اینکه افسردگی یکی از بیماری هایی است که به علت شرم در مورد آن حرف نمی زنیم، اظهار داشت: بیماری افسردگی را نباید دست کم گرفت چرا یکی از راه های ابتلا به آلزایمر است ، این بیماری به تدریج باعث خاموشی مدارهای مغزی می شود، اما مردم معمولا به آن توجه کمتری نشان می دهند و به دنبال درمان آن نیستند. افسردگی به مرور زمان تعاملات اجتماعی بیمار را تحت تاثیر قرار داده و فرد بیمار دچار رخوت و انزوا شده و از خانواده، دوستان و جامعه کناره گیری می کند.

وی همچنین گفت: وقتی بیمار توجه و تعلق خاطر خود را از دست می دهد، دچار افسردگی می شود.  پس افسردگی را جدی بگیریم و بدون شرم درباره آن حرف بزنیم و برای درمان آن چه با دارو و چه با روان درمانی اقدام کنیم.

دکتر فرهادی تصریح کرد: از دیگر راه های پیشگیری از آلزایمر افزایش تعاملات اجتماعی است. بسیار ضروری ست که،‌ تعاملات ما با افراد خانواده،‌ دوستان و جامعه بطور مستمر و بصورت حقیقی و حضوری دنبال شود. متاسفانه این روزها به علت تغییر در سبک زندگی ،‌ تعاملات به صورت مجازی است و این خود منجر به انزوا و دوری افراد از یکدیگر است. چون حضور در فضای مجازی فرصت دید و بازدید و معاشرت را از افراد می گیرد.

وی همچنین مطرح کرد: حضور بیش از حد در فضای مجازی و استفاده نامناسب از این فضا باعث بروز مشکلات جدی در حافظه شخص می شود. چون توجه فرد از زمان حال گرفته شده و در میان گذشته و آینده در حال نوسان است و این امر باعث اختلال حافظه می شود.

دکتر فرهادی خاطر نشان کرد: محدود کردن فضای مجازی و استفاده درست از آن می تواند به داشتن تعاملات اجتماعی با کیفیت بیشتر افراد کمک کند.

عضو هیئت علمی دانشگاه علوم پزشکی بوشهر با تاکید بر تغذیه مناسب و اثرات مثبت  محدودیت کالری، افزود: با ورزش و تغذیه سالم می‌توان فشار و قند خون را کنترل و از ابتلا  به آلزایمر دوری کرد البته با ورزش هایی مانند یوگا و مدیتیشن (ذهن ورزی)  توان مغزی افزایش می یابد.

تاریخ بروز رسانی:   23 مهر 1398